Grudniowy czas dla gospodyń ze Śląska Cieszyńskiego pęka w szwach od obowiązków. Trzeba przygotować dom, bo przecież winien być nieskazitelnym, a także upiec tradycyjne cieszyńskie ciasteczka, bez których Boże Narodzenie w tych stronach obejść się nie może. A ciastek, jak i pracy z nimi, zwykle jest niemało. Początkiem grudnia gospodynie biorą się do pracy i formują niewielkie i pracochłonne ciasteczka, dbając o każdy szczegół. Większość tradycyjnych kucharek przygotowuje od 10 do 15 rodzajów tych wyjątkowych słodkości! Największą popularnością ciastka cieszą się przed Bożym Narodzeniem, jednak w na Śląsku Cieszyńskim popularne są również podczas ważnych uroczystości; na chrzcinach czy weselach. Warto również zaznaczyć, że te wyjątkowe wyroby cukiernicze wypiekane są z prostych i naturalnych składników i brak w nich jakichkolwiek sztucznych dodatków.
W czasach, kiedy niemal wszyscy pracują, upieczenie takiej ilości ciastek nie jest proste. Dlatego staramy się wyjść naprzeciw oczekiwaniom i podzielić się wyjątkowymi wypiekami ze światem. Nasze ciastka stworzone zostały przez wyjątkowe wiślańskie kucharki, według tradycyjnych receptur.
Uwaga, diety podczas świąt zostają zawieszone, bo nasze ciastka są... grzechu warte ❤
Zamów już dziś i zakosztuj cieszyńskiej tradycji.
Zobacz także: