;
  1. Strona Główna
  2. Blog
  3. Co dawniej Jedli w Wiśle?

Blog

Data
przyjazdu
Data
wyjazdu

Co dawniej Jedli w Wiśle?

09 grudnia 2021
Wróćmy do korzeni i przyjrzyjmy się bliżej regionalnym potrawom i zwyczajom, które towarzyszyły wiślańskiej ludności lata temu.  Mamy ku temu wyjątkowy powód jakim jest zbliżające się otwarcie restauracji mieszczącej się w naszym hotelu, o nazwie Jedli W Wiśle. Będzie to miejsce pełne regionalnych potraw, składające ukłon w stronę tradycyjnej kuchni.

         

Jak zatem wyglądały dawne zwyczaje żywieniowe? Już wyjaśniamy! Najważniejszą cechą wiślan była samowystarczalność żywieniowa, w skład której wchodziła hodowla bydła i owiec, przetwórstwo i konserwacja produktów żywieniowych – przemiał zbóż, wyrób sera, masła czy kiszonek. Jadło się to, co wytworzyło się pracą własnych rąk, lub to co zdobyło się w lesie. Drugą cechą był minimalizm, ograniczano się do produktów koniecznych do zaspokojenia głodu. Gotowano więc tłuste potrawy, by ludzie mieli siły do ciężkiej pracy.

Przyjrzyjmy się bliżej kilku regionalnym potrawom i zwyczajom panującym na wiślańskiej ziemi.

 

  • Zacznijmy od świniobicia – tzw. zabijaczki. Nazwa jakby wyjęta z horroru Hitchcock'a, ale był to czas gdy praca łączyła się z wielką rodzinną gościnnością, na którą cała rodzina przychodziła, by skosztować podgarliny i szpyrek. W tym dniu można było najeść się mięsa do woli. Świniobicie było świętem rodzinnym i swego rodzaju wydarzeniem w okolicy. Dzieci nie musiały wtedy iść do szkoły, a sąsiadów częstowało się mięsem. Najczęściej świnie zabijano w Barbórkę lub zaraz przed świętami.
  • Jegomość Ziemniak – pojawił się na Śląsku Cieszyńskim na początku XIX wieku i szybko stał się popularny. Gościł na stołach gospodyń pod wieloma postaciami. Był pieczony w popiele drzewnym, w ognisku, a później w rurze pieca kuchennego. Potem ziemniak gotowany był w łupinie, w solonej wodzie lub obrany. Na początku był odrębnym daniem, a potem pito z nim kwaśne mleko lub maślankę.
  • Jak ryba w wodzie czyli – czyli kilka słów o hodowli  pstrąga. Produkcja pstrąga górskiego w Beskidzie Śląskim sięga pierwszej połowy XX wieku, a jego produkcja nie uległa zmianie aż do dnia dzisiejszego. Gospodarstwa rybackie zajmujące się jego hodowlą usytuowane są w terenie górskim, nad potokami, gdzie woda jest wyjątkowo czysta, a to ma wpływ na jakość i smak ryby. Pstrąg górski żyje więc w warunkach zbliżonych do naturalnych. Ryby w restauracji Jedli W Wiśle pochodzą z wylęgarni pstrąga, która mieści się w Wiśle Czarne, a założona została w 1877 roku. Jej celem było między innymi dostarczanie ryb na dwór królewski w Budapeszcie!  Cotygodniowy transport wysyłano przez przełęcz Kubalonka do Jabłonkowa, skąd koleją docierały do stolicy Węgier.
  • Wisienka na  żywieniowym torcie, czyli tradycyjny kołocz   Pierwsze dokumenty potwierdzające wypiek kołocza na terenie Śląska pochodzą co najmniej z początków XVIII w. Ten wyjątkowy wypiek pełnił funkcję pieczywa obrzędowego. Zwyczaj nakazywał, by przyszła panna młoda obdarowywała nim wszystkich gości weselnych, znajomych i sąsiadów. Traktowany był w szczególny sposób i serwowano go w wyjątkowych okolicznościach. Kołocz doczekał się wyjątkowego uznania i wpisany został na Listę Produktów Tradycyjnych.

 


 

Już niebawem możliwym będzie skosztowanie regionalnych produktów, które niegdyś Jedli w Wiśle.

Obserwujcie nas, by nie przeoczyć tego ważnego momentu!

 


 

Zobacz także:

Ciekawostki o skokach narciarskich!

Tradycja pełna słodkości

Dlaczego warto wybrać się do Wisły? [3/25]

Newsletter
Pod Jedlami Sp. z o.o., ul. Cieszyńska 23G, 43-170 Łaziska Górne, NIP: 6342645588

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Pod Jedlami Sp. z o.o., Cieszyńska 23G, 43-170, Łaziska Górne , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane