Produkcja pstrąga górskiego w Beskidzie Śląskim sięga XIX wieku, a jego produkcja nie uległa zmianie aż do dnia dzisiejszego! Gospodarstwa rybackie zajmujące się jego hodowlą, usytuowane są w terenie górskim - nad potokami, gdzie woda jest wyjątkowo czysta, a to ma wpływ na jakość i smak ryby. Pstrąg górski żyje więc w warunkach zbliżonych do naturalnych. Na terenie Wisły znajduje się wylęgarnia pstrąga założona w 1877 roku, która mieści się w Wiśle Czarne. Jej zadaniem było między innymi dostarczanie ryb na dwór królewski w Budapeszcie, a teraz również do lokalnych punktów gastronomicznych. Jeśli masz ochotę na pstrąga koniecznie sprawdź te miejsca:
- Restauracja Malinówka mieszczącą się w Malince, dolinie Wisły, jest urokliwym miejscem zachęcającym do wędrówek i wycieczek. Ową restaurację prowadzi Pani Barbara Wojciechowska, która stworzyła miejsce swoich marzeń w 2011 roku i jak sama mówi ta restauracja "przewróciła życie do góry nogami". Dbałość o dobre jedzenie spowodowała, że Goście chętnie odwiedzają to miejsce, w szczególności zachwalając dania z pstrąga. W karcie możemy znaleźć trzy pozycje z tą rybą. Za pstrąga smażonego na maśle klarowanym z orzechami laskowymi, puree z ziemniaków i sos borowikowy zapłacimy 59 zł. Miejsce: Wisła ul. Malinka 93
- Smażalnia Ryb Rodzinna to niepozorne miejsce serwujące różne ryby, w tym lokalnego pstrąga. Smażalnia działa już od 1977 roku i doceniana jest za swobodną, rodzinną atmosferę oraz niskie ceny w stosunku do innych restauracji. W internecie znajdziemy dużo pozytywnych opinii dotyczących smażonego pstrąga, którego warto spróbować. Spacerując w okolicach rynku warto pokusić się o odwiedzenie tego lokalu. Miejsce: ul. Plac Targowy 3
- Restauracja "Jedli w Wiśle" to miejsce, w którym gotują rodowite, wiślańskie kucharki. Ich kuchnia oparta jest na lokalnych produktach i dostawcach. Posiłki przygotowywane są tak jak dawniej, lecz zostały wzbogacone nutą nowoczesności. Na szczególną uwagę zasługuje pieczony pstrąg wiślański z domowymi frytkami i mixem sałąt z dresingiem ziołowo-czosnkowym. Miejsce: Beskidzka 17
- Restauracja Beatris to kolejne miejsce, w którym pstrąg przypadł do gustu wielu odwiedzającym. Miejsce chwalone za uprzejmą obsługę, szeroki wybór dań (w menu potrawy z ptactwa, prosiaka, cielęciny, wołowiny, dziczyzny, ryb) Warto jednak zwrócić uwagę na pysznego pstrąga po góralsku z grilla z dodatkami. W tym miejscu za tą przyjemność zapłacimy 55 zł. Miejsce: ul.M. Konopnickiej 27a
Zobacz także:
Zorganizuj imprezę okolicznościową w Wiśle!