Są takie receptury, które zostają z nami na zawsze, bo wyróżniają się czymś wyjątkowym ❤ Gwarantuję, że właśnie ten przepis stanie się twoim ulubionym przepisem na rogaliki orzechowe! Bo są obłędnie pyszne, delikatne, maślane i proste w wykonaniu, ale żeby się o tym przekonać - musisz spróbować! Postępuj zatem według instrukcji. Zacznij od zaparzenia ulubionej herbaty, włącz świąteczną składankę Michaeala Buble, podwiń rękawy i przygotuj :)
Do ciasta:
- 30 dag mielonych orzechów włoskich
- 42 dag masła
- 56 dag mąki pszennej
- 14 dag cukru pudru
Do obtaczania:
- Cukier puder
- Paczuszkę cukru waniliowego
Zaczynamy!
- Jeśli nie masz zmielonych orzechów - zmiel je w maszynce.
- Wsyp mąkę do miski. Dodaj cukier puder, posiekane masło oraz zmielone orzechy i ugniataj do czasu powstania jednolitej konsystencji.
- Z powstałego ciasta uformuj niewielkie rogaliki i układaj je na blasze do pieczenia (delikatnie natłuszczonej).
- Rogaliki piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 10-15 minut. Obserwuj ten proces, by wyciągnąć wypieki w odpowiednim czasie. Rogaliki powinny być tylko lekko zarumienione!
- Po przestudzeniu obtaczaj ciasteczka w cukrze pudrze połączonym z cukrem waniliowym i gotowe!
Teraz możesz cieszyć się tym wyjątkowym smakiem we własnym zaciszu domowym, a po więcej zapraszamy do naszej nowej Restauracji Jedli W Wiśle, gdzie wyjątkowa, tradycyjna kuchnia będzie największym atutem.
Zobacz także:
5 kwestii, o których musisz pamiętać planując wakacje bez glutenu w hotelu
5 najlepszych stacji narciarskich w Wiśle 2021 - zobacz gdzie warto wyjechać na narty!