;
  1. Home
  2. Blog
  3. Co dawniej Jedli w Wiśle?

Blog

Arrival date
Check out date

Co dawniej Jedli w Wiśle?

09 December 2021
Wróćmy do korzeni i przyjrzyjmy się bliżej regionalnym potrawom i zwyczajom, które towarzyszyły wiślańskiej ludności lata temu.  Mamy ku temu wyjątkowy powód jakim jest zbliżające się otwarcie restauracji mieszczącej się w naszym hotelu, o nazwie Jedli W Wiśle. Będzie to miejsce pełne regionalnych potraw, składające ukłon w stronę tradycyjnej kuchni.

         

Jak zatem wyglądały dawne zwyczaje żywieniowe? Już wyjaśniamy! Najważniejszą cechą wiślan była samowystarczalność żywieniowa, w skład której wchodziła hodowla bydła i owiec, przetwórstwo i konserwacja produktów żywieniowych – przemiał zbóż, wyrób sera, masła czy kiszonek. Jadło się to, co wytworzyło się pracą własnych rąk, lub to co zdobyło się w lesie. Drugą cechą był minimalizm, ograniczano się do produktów koniecznych do zaspokojenia głodu. Gotowano więc tłuste potrawy, by ludzie mieli siły do ciężkiej pracy.

Przyjrzyjmy się bliżej kilku regionalnym potrawom i zwyczajom panującym na wiślańskiej ziemi.

 

  • Zacznijmy od świniobicia – tzw. zabijaczki. Nazwa jakby wyjęta z horroru Hitchcock'a, ale był to czas gdy praca łączyła się z wielką rodzinną gościnnością, na którą cała rodzina przychodziła, by skosztować podgarliny i szpyrek. W tym dniu można było najeść się mięsa do woli. Świniobicie było świętem rodzinnym i swego rodzaju wydarzeniem w okolicy. Dzieci nie musiały wtedy iść do szkoły, a sąsiadów częstowało się mięsem. Najczęściej świnie zabijano w Barbórkę lub zaraz przed świętami.
  • Jegomość Ziemniak – pojawił się na Śląsku Cieszyńskim na początku XIX wieku i szybko stał się popularny. Gościł na stołach gospodyń pod wieloma postaciami. Był pieczony w popiele drzewnym, w ognisku, a później w rurze pieca kuchennego. Potem ziemniak gotowany był w łupinie, w solonej wodzie lub obrany. Na początku był odrębnym daniem, a potem pito z nim kwaśne mleko lub maślankę.
  • Jak ryba w wodzie czyli – czyli kilka słów o hodowli  pstrąga. Produkcja pstrąga górskiego w Beskidzie Śląskim sięga pierwszej połowy XX wieku, a jego produkcja nie uległa zmianie aż do dnia dzisiejszego. Gospodarstwa rybackie zajmujące się jego hodowlą usytuowane są w terenie górskim, nad potokami, gdzie woda jest wyjątkowo czysta, a to ma wpływ na jakość i smak ryby. Pstrąg górski żyje więc w warunkach zbliżonych do naturalnych. Ryby w restauracji Jedli W Wiśle pochodzą z wylęgarni pstrąga, która mieści się w Wiśle Czarne, a założona została w 1877 roku. Jej celem było między innymi dostarczanie ryb na dwór królewski w Budapeszcie!  Cotygodniowy transport wysyłano przez przełęcz Kubalonka do Jabłonkowa, skąd koleją docierały do stolicy Węgier.
  • Wisienka na  żywieniowym torcie, czyli tradycyjny kołocz   Pierwsze dokumenty potwierdzające wypiek kołocza na terenie Śląska pochodzą co najmniej z początków XVIII w. Ten wyjątkowy wypiek pełnił funkcję pieczywa obrzędowego. Zwyczaj nakazywał, by przyszła panna młoda obdarowywała nim wszystkich gości weselnych, znajomych i sąsiadów. Traktowany był w szczególny sposób i serwowano go w wyjątkowych okolicznościach. Kołocz doczekał się wyjątkowego uznania i wpisany został na Listę Produktów Tradycyjnych.

 


 

Już niebawem możliwym będzie skosztowanie regionalnych produktów, które niegdyś Jedli w Wiśle.

Obserwujcie nas, by nie przeoczyć tego ważnego momentu!

 


 

Zobacz także:

Ciekawostki o skokach narciarskich!

Tradycja pełna słodkości

Dlaczego warto wybrać się do Wisły? [3/25]

Newsletter
Pod Jedlami Sp. z o.o., ul. Cieszyńska 23G, 43-170 Łaziska Górne, NIP: 6342645588

In order to provide services at the highest level, the Service uses cookies stored in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Pod Jedlami Sp. z o.o., Cieszyńska 23G, 43-170, Łaziska Górne, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in the settings.

Manage privacy settings
Essential cookies

Cookies necessary for the operation of services available on the website, enabling browsing offers or making reservations, supporting security mechanisms, including user authentication and abuse detection. These files are required for the proper functioning of the website. They do not require your consent.

Analytical cookies

Cookies allowing the collection of information about the user's use of the website in order to optimize its functioning and adapt it to user expectations. By consenting to these cookies, you agree to the processing of data regarding your activity on the site for analytical purposes.

Marketing cookies

Cookies enabling the display of marketing content tailored to the user's preferences and directing marketing offers to them corresponding to their interests, including information about user activity, products, and services of the site administrator and third parties. Consent to these cookies means that your data may be used for advertising personalization and analysis of the effectiveness of our advertising campaigns.

Your preferences have not yet been saved